Biografija

Diplomirao na Akademiji scenskih umetnosti u Sarajevu. Proglašen za najboljeg studenta na ASU. Dobitnik nagrade za najbolje glumačko ostvarenje u sezoni 1999/2000, u svojoj, tada matičnoj kuci, Kamerni teatar 55.
Bio je profesor u školi glume u saradnji sa CRS-om, čiji su polaznici danas profesori i asistenti na Akademiji scenskih umetnosti u Sarajevu i značajna umetnička imena na ex Yu prostorima kao: Ermin Bravo, Alen Muratović, Arma Tanović, Maja Salkić...
Pionir saradnje u postratnom periodu, kada je sa predstavama „Gospođica Julija“ A. Strindberg u režije Faruka Lončarevića i „Adam i Eva“ M. Krleže u sopstvenoj režiji, napravio saradnju na bazi reciprociteta između „Ateljea 212“, „Kamernog teatra 55“, „Narodnog pozorišta“ i „HNK“ u Mostaru. U tom periodu, tačnije od 1997. godine bio je spoljni saradnik „Ateljea 212“, a od 1998. godine i član UDUS-a.
Igrao na svim značajnijim scenama ex Yu teatarskih kuća, kao što su Slovensko mladinsko gledališče, HNK „Ivan pl. Zajc“, HNK Split, HNK Dubrovnik, Fila dramatica u Rijeci...kao i na mnogim scenama evropskih teatarskih kuća, (Roberto Ciulli, Prinz Kleist Berlin...). Dragan Marinković je i TV star i jedan od najvećih showman-a na ex-Yu prostorima, radeći na raznim projektima svetski licenciranih: „Operacija trijumf“, „Ruski rulet“, „Distraction“, „Big Brother“, „Savršeni par“...kao i niz autorskih projekata.
Iza sebe ima vise od 50 teatarskih premijera, i kao glumac i kao reditelj.

Image

Dragan Maca Marinković® 2019.